Адрес:

ул. Петко Стайнов 1211, Варна, България

Работно време:

Понеделник - Неделя: 10:30-18:30

Какви материали можем да използваме за 3Д принтиране

В зависимост от приложенията на финалния принт има различни консумативи за 3д принтер, които могат да са подходящи за употреба. При изборът на филамент трябва да знаем какви параметри в крайния продукт са ни важни – здравина, твърдост, химична устойчивост, гъвкавост или друго.
Добрата новина е, че най-разпространените 3D принтери в България са способни да работят с почти всеки вид филамент. За температуроустойчивите филаменти може да се наложи подмяна на части от 3Д принтера като термистор, стъпков мотор или хот-енд.

Универсалният – PLA

Най-разпространеният материал за 3D принтиране безспорно е ПЛА. Това не е без причина като има три основни фактора: лесен за работа, безвреден за човека и достъпен като цена. Като допълнение PLA филамента може да бъде в най-разнообразни цветове, което го прави подходящ както за професионални принтеристи, така и за хоби ентусиасти.

ПЛА е със забележителна твърдост и е използван за някои механични части, но сама по себе си PLA пластмасата не е панацея. Тогава роля изиграват блендовете, които производителите създават, за да подобрят основните характеристика. PLA има сравнително ниска температура на печат – 200 градуса и лесно се печата на всички машини, но това означава също и че крайните продукти от PLA са неустойчиви на топлина. 

PLA Ultra

RE3D адресира този проблем като създава PLA Ultra – материал съчетаващ добрите качества на PLA с ULTRAвеличена температуроустойчивост и издръжливост на натоварване.

Leave a Reply