fbpx
Разгледайте нашите продукти!

Как да калибрираме и насторим своя 3D Принтер стъпка по стъпка. [СНИМКИ]

Калибрирането на 3D принтера е един от най-важните етапи за постигане на високо качество на 3Д принтиране. Независимо от това дали сте нов в света на 3D принтирането или сте опитен потребител, калибрирането на принтера е необходимо за постигане на добри резултати. В тази статия ще разгледаме защо е нужно да калибрираме 3D принтера си и как да го направим.

Съдържание:
 1. Защо е нуждно да калибрираме 3D принтера си
 2. Калибриране на принтера с “хартиеният” метод
 3. По-прецизни методи за калибриране
 4. Тестове за калибрация
 5. Автоматична калибрация

Защо е нуждно да калибрираме 3D принтера си?

 1. Качество на отпечатването – Калибрирането на 3D принтера е необходимо за постигане на високо качество на отпечатването. Ако не калибрирате принтера си, ще получите продукти, които са далеч от перфектни, тъй като размерът и формата на отпечатъка може да бъдат изкривени.
 2. Прецизност – Калибрирането на 3D принтера е важно за постигане на прецизност при отпечатването. Ако размерите на отпечатъка не са точни, това може да доведе до проблеми като недостатъчно прилепване на слоевете или различни форми и размери на предметите.
 3. Икономия на материали – Калибрирането на 3D принтера може да ви помогне да използвате материалите по-икономично. Ако принтерът ви не е правилно калибриран, може да са нужни повече опити за успешен печат от необходимото, което ще доведе до излишни разходи и загубено време. Ако все пак имате нужда от обновяване на наличностите с които разполагате, при нас може да намерите качествен PLA филамент произведен в България на достъпни цени! Разполагаме с различни видове нишка за 3Д принтиране от PLA филамент през PETG филамент чак до инжинерни материали като PCTG филамент подходящи за всички нужди.

Калибриране на принтера с “хартиеният” метод

Един от най-простите и достъпни начини за калибриране на 3D принтера е чрез използване на лист хартия.

 1. Трябва да нагреете леглото на принтера до работната му температура – в зависимост от материала, който използвате най-често.
 2. Преместете главата на принтера от менюто в начална позиция. Настройката се най-често е описана като “Home all”.
 3. Изключете моторите, за да можете свободно да движите главата на принтера без да повредите машината. Настройката за това най-често е описана като “Disable stepper”.
 4. Настройте нивото на дюзата – Сега трябва да настроите нивото на дюзата. Вземете лист хартия и я поставете между дюзата и платформата на принтера. Използвайте колелцата от долната страна на леглото. Нивото на дюзата е правилно, когато лекото натискане на листа хартия може да се усети между дюзата и платформата. След това внимателно преместете главата на принтера с ръка до всеки ъгъл и повторете.
 5. Повторете стъпка 4 още веднъж за да подсигурите че при настройването на другите ъгли на основата се е появила промяна.

По-прецизни методи за калибриране

Един от начините да калибрирате принтера си по-прецизно е чрез използване на луфтомер.

Луфтомерът е инструмент, който се използва за измерване на разстоянията между две точки и може да се използва за калибриране на 3D принтера. Принципът е много подобен на този с листа хартия, но с една допълнителна стъпка. За да изберете колко да е разтоянието трябва да прецените височината на слоевете които използвате най-често, ако не знаете колко е вашата височина на слой може да го видите в нарязващия софтуер (Снимката е от нарязващият софтуер Cura). Например, когато използвате 0.2мм височина на слой може да използвате луфтомер с дебелина 0.15мм-0.18мм.

Тестове за калибрация

Проверката е майка на доверието! Най-добрия начин за проверяване процеса на нивелиране на платформата е с тестов печат. Файловете за тестване на калибрация проверяват колко добре е калибриран вашият 3D принтер използвайки минимално количество материал.

Важно е да обърнем внимание на качеството на филамента за 3Д принтиране който използвате, често пъти дори чисто нова ролка идва със висока влажност или неправилен размер/овалност на нишката. Това може да доведе до трудности с първия слой и съответно до изгубено време и материал. Повдигане на крайчетата на елемента от леглото или деламиниране са само част от проблемите който могат да сполетят добре калибриран принтер който използва ниско качествен материал.

След като сте настроили нивото на дюзата, трябва да повторите процеса на нивелиране на платформата във всички точки. Може да намерите файла който използваме тук. След като изберете файл отворете нарязващия софруер и разтеглете файла максимално, за да сте сигурни, че е калибриран равномерно по цялата площ.

Автоматична калибрация

Автоматичното нивелиране на леглото е функция в 3D принтерите, която помага да се гарантира, че леглото за печат на принтера е на правилното разстояние от екструдера на принтера. Съществуват няколко различни метода за автоматично изравняване на леглото, но най-разпространеният метод е да се използва сензор, монтиран на печатащата глава на принтера, който може да определи разстоянието между дюзата и леглото за печат в няколко точки.

След това принтерът използва тази информация, за да регулира височината на печатащото легло, за да компенсира евентуалните разлики в нивелирането или височината на леглото. Автоматичното нивелиране на леглото може значително да опрости процеса на подготовка на 3D принтера за печат, особено за потребители, които са нови в 3D печата или нямат опит в ръчното нивелиране на леглото за печат. Важно е обаче да се отбележи, че автоматичното нивелиране на леглото не е панацея за всички проблеми при печатането и други проблеми. Ако искате да научите още за Автоматичната калибрация може да прочетете нашият пост по въпроса тук.

Надяваме се, че тази статия ще ви помогне да започнете да се занимавате с 3D принтиране и да изградите своите умения. Ако имате въпроси или искате да споделите опита си с 3D принтиране, моля, оставете коментар по-долу. Благодаря за прочитането!

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

98 − 88 =