fbpx
Разгледайте нашите продукти!

3Д принтът не залепва за леглото? 6 бързи и ефективни решения!

Нищо не се сравнява с притеснението, когато пускаш дълъг принт. Дали ще се получи първия слой? Дали няма да се надигне принта след няколко часа?

Всеки, който работи с 3D принтер, знае за тези въпроси. Тук ще разкажем какви са причините и 6 лесни начина да решим проблемите.

Доброто залепване на първия слой е важно за успешен краен резултат в 3Д принтирането. Въпреки, че някои материали са сравнителни лесни за печат, те също могат да направят проблем, като PLA и PETG. Други материали са известни с проблемите си в залепването – такива са ASA и ABS. 

Съдържание
  1. Нивелиране на леглото
  2. Защо се отлепя 3Д принт от леглото на принтера?
  3. От какво се влияе доброто залепване?
  4. Решения за по-добро залепване на първите слоевете към печатната платформа.
  5. По-сложни решения

Нивелиране на леглото 

Част от принтери през 2023г. използват сензори за автоматично нивелиране преди пускането на всеки принт. Въпреки това, по-голямата част от машините все още разчитат на ръчно нивелиране. Ако имате проблем с първия слой и материалът не залепва добре за подложката, първо трябва да проверите леглото и дали то е правилно подравнено. Наръчник за нивелиране може да намерите тук.

Разстояние между дюзата и леглото 

Ако всичко е наред с нивелирането, но все още принтовете не залепват за подложката, трябва да проверим разстоянието между дюзата и леглото. Това е чест проблем за при смяна от PLA на PETG материал, защото докато PLA филамента изисква да е притиснат към основата, PETG и PCTG трябва да се принтират с повече пространство. Корекцията на разстоянието се случва лесно. Може да се направи през firmware-а на принтера или през слайсъра, когато се подготвя файл. Настройката за това е Z offset.

Скорост на печат

Когато главата на 3д принтера се движи прекалено бързо, това не позволява на разтопената пластмаса да се залепи за леглото. За да се провери дали това е основната причина, трябва да се намали скоростта на печат. Може да го направите през слайсъра или firmware-a на 3д принтера. Настройката за това е Print Speed.

Температура на леглото

В случай, че досега нищо не е сработило, можем да проверим температурата на подгряване на леглото. Ако тя е прекалено ниска, пластмасата ще се бързо при полагане на първия слой и няма да залепне добре. Ако температурата е прекалено висока обаче, може да се наблюдава разтапяне на основния слой и свличане. RE3D PLA има най-добри условия за 3Д принт при легло нагрято до 50 градуса. Други материали като RE3D PETG изискват температури от 60 градуса, а PCTG например, работи при легло нагрято до близо 80 градуса. Температурите на леглото са индивидуални за всеки принтер и трябва да бъдат коригирани спрямо конкретната ситуация.

Лепила и други слепващи агенти

Широкоразпространена практика в индустрията е използването на спомагателни за слепването агенти. Бизнеси, които искат да подобрят производителността на своите машини, ползват основен слой прикрепящи лепила преди всеки принт, дори с материали като PLA. За по-инженерния клас материали има разработени подобрени адхезиви.Основното предимство на специалните лепила за 3Д принт е доброто залепване при нагрято легло и лесното отлепяне при студено. Това предпазва подложките и удължава ефективния им живот. Преди специалното разработване на лепила за 3Д принтери се използваха подръчни материали като:

  • Лак за коса 
  • Лепило за хартия 
  • Тиксо

Иновациите в 3Д принтирането и развитието на материалите изостри нуждата от специално разработени лепила. За основни материали преди всеки принт може да се използва Greiff Secure, а преди използване на инженерни пластмаси като PCTG за най-добри резултати се слага Greiff PowerGrip. 

Brim и Raft 

За подготовка и подобрено захващане на 3д принтирания детайл към леглото, може да се използват настройките за Brim и Raft на слайсъра. Брим създава по-голям слой около принта, което увеличава площта за захващане и подобрява резултатите. Това е особено ефективно за детайли с малък отпечатък върху леглото за принт. Рафт създава няколко слоя под принта като разчита на възможността на материала да се залепи за себе си.

Обобщение

Ако има проблем със залепването на детайла към леглото за 3Д принт, трябва веднага да се погледне нивелирането, отстоянието на дюзата, скоростта на печат и температурата на леглото. В случай, че резулататът не се подобри, може да се използва лепило за 3Д принт, което да подпомага залепването при висока температура.

Надяваме се тези съвети да ви помогнат да подобрите залепването на вашия печат към платформата. Желаем ви успех с принтирането! Ако имате въпроси или искате да споделите опита си с 3D принтиране, моля, оставете коментар по-долу. Благодаря за прочитането!

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + = 17